Dinimİslam.com

Portal Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   Dinimİslam.com > Peygamber Efendimizin Hayatı - sallallâhu aleyhi ve sellem > Mübarek Günler > Aşure Günü
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Arama Bugünki Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et

Attention Visitor:
You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

« - | - »

Seçenekler Stil
Alt 01-24-2010   #1
Mervee
Moderator

Mervee - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Level: 11 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Paylaşım: 0 / 252
** **** **
Güç: 48 / 2104
** **** **
Tecrübe: 9%
** **** **

Tecrübe Puanı: 3 Mervee is on a distinguished road
NEV Muharrem ayının 10.gününe denk gelen bazı olaylar

Muharrem ayının 10. gününe (Aşure gününe) denk gelen bazı olaylar:

Peygamber Efendimiz mealen buyurdu ki:

Ramadan orucundan sonra tutulan en efdal oruç Aşure orucudur. Beş vakit farz olan Namazdan sonra kılınan en efdal namaz Teheccüd namazıdır.�lt;/div>
Bu Hadisi İmam Muslim rivayet etmiştir.

Aşure gününün önemi ve zamanı:
Muharrem ayının 10. gününe Aşure günü denir. Muharremin 9., 10., ve 11. günleri oruç tutmak Sünnettir. 9. ve 10. veya 10. ve 11. günleri oruç tutmak sünnettir diyen alimlerde vardır.

Tarihde Muharrem ayının 10,. gününe denk gelen birçok önemli olaylar meydana gelmiştir.

İmam Muslim ^Abdullah İbn ^Abbas’dan şöyle rivayet ediyor:
Rasulullah Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem Medine’ye geldiğinde Muharrem ayının 10. gününde yahudilerin oruç tuttuklarını gördü. Onlara oruç tutma sebeplerini sordu. Onlarda ona dedilerki: �
Bugün Allah’ın Musa’yı ve Benî İsraîl’i Firavn’dan kurtardığı gündür. Bunun için bizler bu günde oruç tutuyoruz�
Peygamber Efendimiz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem onlara mealen şöyle dedi:
Biz Musa’ya sizden daha yakınız.�lt;/i>
Bu olay üzerine Peygamber Efendimiz insanlara bu günde oruç tutmayı emretti.
Peygamber Efendimiz mealen buyurdu ki:
�ene’ye inshaallah dokuzunuda (Muharrem’in 9.gününüde)tutacagiz.�lt;/i>

Fakat buna ömrü yetmedi.
Alimlerde dedilerki: Peygamber Efendimiz hayatta olsaydi 9unuda tutacakti,
Oyüzden 9unuda tutmak sünnettir.

Bizlerde sevgili kardeşlerim Muharrem ayının 9. ve 10. günlerinde oruç tutmayı hatırlatıyoruz.

İmam Bukhariyy Peygamber Efendimiz’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: meali:
Peygamberlerin dini birdir. Fakat getirdikleri şeriatleri (kuralları) farklıdır. Bende Peygamberler içerisinde ^İsa’ya en yakın olanım. Onunla benim aramda hiç bir Peygamber yoktur.�lt;/div>

Bu Hadis-i Şerif’te Peygamberler; anneleri ayrı, fakat babaları bir olduğu için birbirleriyle kardeş olan kişilere benzetilmişlerdir.

Peygamber Efendimiz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in bu benzetmesinin sebebi Peygamberlerin hepsinin Din’inin ve itikadının aynı olmalarındandı. Peygamberlerin hepsi tek geçerli Din olan İslam Din’ini tebliğ etmekle görevlendirildiler. Bunun için elçi olarak gönderildiler. Ondan sonra Hadis’in devamında Peygamber Efendimiz mealen: �

ve ben ^İsa Peygamber’e en yakın olanım, onun ile benim aramda hiç bir Peygamber yoktur� buyurdu.

Musa aleyhisselamın olayı:

Değerli mü’min kardeşlerim, Musa Allah’ın emriyle Firavn’u İslam’a davet ettiğinde kardeşi Harun Peygamber onunla beraberdi.
Alemlerin Rabbi olan Allah Kur’an-ı -Kerim’de şöyle buyuruyor:
Meali:
�iravn’a gidin ve onu İslam’a çağırın, çünkü o zalimlerden ve kibirlilerdendir.�lt;/i>

Fakat Firavn ne Allah’a inanıyordu, ne Musa’nın Peygamberliğine nede İslam’a inanıyordu ve onlara:�en kendimden başka ilah tanımıyorum ve ben sizlerin ilahıyım� diyordu. Firavn zalim, kibirli ve kafir olmuştu. Alemlerin Rabbi olan Allah zalimleri ölümle yerle bir edip onları mahvetti. Peygamber Musa İbn ^İmran Kızıldeniz’e gitti ve ona asasıyla dokundu ve bunun üzerine deniz ikiye ayrılıp iki tarafı dağlar gibi yükseldi ve onlara yol açıldı. Musa Peygamberle beraber 600000 müslüman daha vardı. Firavn ve ona inanan kafirler onları takip ediyorlardı ve onların sayısı bir milyon 600 bin kişi idi. Firavn o dağ gibi yükselmiş suların arasında bir yol gördü. Firavn bu yoldan Musa Peygamberi takip etmeye başladı ve o yol üzerinde iken Allah denize Firavn ve ona inananların üzerine kapanmasını emretti, su dalgaları onların üzerine kapandı ve Firavn ve ona inananlar boğularak helak oldular.. Allah onları öyle helak etti. Firavn’un tabilerinden bir grup bunu yalanlayarak:�iravn ölmedi� dedi. İşte o zaman Allah onun ölüsünü su yüzüne çıkardı. Firavn boğulurken dedi ki: Ben Benî İsraîl neye inanıyorsa ona inanıyorum ve bende Müslümanlardanım.�lt;br />
Alemlerin Rabbi olan Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:
Meali:
�lt;i>
Önceden asilerden olduğun halde, şimdi pişmanlığın fayda vermediği zaman, sen pişman mı olmak istiyorsun?�lt;/div>

Alemlerin Rabbi olan Allah Kur’an- ı Kerim’de şöyle buyuruyor:
Meali:�lt;br />
Biz denizi ikiye ayırıp sizleri kurtardık ve Firavn’u ve tabilerini suda boğarak helak ettik.�lt;/div>

Bu ayetlerdende anlaşılıyor ki; Allah Firavn’un tevbesini kabul etmedi.
İşte bu olay Muharrem ayının 10. gününde meydana gelmişti.

Adem aleyhisselamın tevbesinin kabul olması:

Yine Muharrem ayının 10. gününde Allah Adem aleyhisselam’ın tevbesini kabul etti. Allah Adem aleyhisselam’a belirli bir ağaçtan yemesini yasaklamıştı, fakat Adem aleyhisselam ondan yiyerek bir günah işledi. Bu işlemiş olduğu günah Zina etmeye yada içki içmeye benzemez, bu günah insanı alçaltıcı olmayan küçük bir günahtı. (Peygamberler tüm hayatları boyunca küfürden, büyük günahdan ve rütbeyi küçülten küçük günahdan korunmuşturlar. Bunun dışında kalan günaha düşmeleri mümkündü, fakat insanlar bu günahı yapmadan uyarılır ve tevbe ederlerdi.)
Adem aleyhisselam hemen günahına pişman olmuştu.
Alemlerin Rabbi olan Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurdu:
Meali:
�lt;i>
Allah Adem’i affetti. Allah tevbeleri çokça kabul edendir.�lt;/div>
Adem ile Havva o ağaçtan yiyince Allah onları yeryüzüne indirdi. Kendisine Adam aleyhisselam’a selamlama ve saygı secde ile emrolunan İblis ise bu emri kibirlenerek reddetmişti. O Allah’ın bu emrine şunları söyleyerek itiraz etmişti:�
Ben ateşten yaratıldım. O ise topraktan. Ben ondan daha üstünüm.�lt;/i>
Bunun üzerine ‘İblis Cennet’ten kovuldu ve devamında Allah Kur’an- ı Kerim’de şöyle buyuruyor:
Meali:�
Şeytan, onun yolunda gidenler ve kafirlerin hepsi Cehennem’e atılacaktır.�lt;/div>

Böylece Adem aleyhisselam ve Havva annemiz yeryüzüne indirildiler, fakat bu onların Allah’ın rahmetinden ve Cennet’ten kovuldukları anlamına gelmez. Bir rivayete göre Adem aleyhisselam o yasak olan ağaçtan yiyince Arş’ın direklerine bakarak mealen: �
Yarabbi, Muhammed’in hürmetine benim günahımı bağışla�
demiştir.
Ona denildi ki: �lt;i>Muhammed yaratılmadı, sen Muhammed’i nereden biliyorsun!�lt;/i>
(Burada sorulan soru Allah’ın bilmediği anlamına gelmez. Sorulan soru insanların öğrenmesi içindir.)
Adem aleyhisselam dedi ki mealen: �
Ben Arş’ın direklerine baktığımda orada Allah’tan başka ilah yoktur, ve Muhammed Allah’ın Rasuludur yazısını gördüm ve bundan anladım ki; Sen ancak en çok sevdiğinin ismini isminin yanına koyarsın.�lt;/div>

Bu olay dinin kurallarına göre Tevessülün caiz olduğunu gösteren bir delildir. Her ne kadar Allah’a cism deyip onu yaratıklarına benzeten insanlar tevessülü reddetselerde. İşte Allah Adem aleyhisselam’ı o günde yani Aşure gününde affetmiştir.

Nuh aleyhisselamın gemisi:

Yine o günde Allah Nuh aleyhisselam’ı ve gemisini sular altında kalmaktan kurtardı. Nuh Peygamber kavminin arasında yaşıyordu ve Allah’ın Kuran’da buyurduğu gibi 950 yıl boyunca gece ve gündüz İslam’a ve Allah’a ibadete çağırdı. Nuh aleyhisselam İrakda idi. Allah tufan olmadan önce ona bir gemi yapmasını emretmişti. Koca yağmur damlaları üzerlerine gelmeden daha yeryüzüne sularını dışarı atması emrolunmadan ve gökyüzünün ve yeryüzünün suyu birleşmeden.

Emrolunduğu gibi Nuh aleyhisselam gemisini yapıyordu. Ve her seferinde onu gören kafirler onunla alay ederek dalga geçiyorlardı. Diyorlardi ki: �lt;br /> Çölün üzerine gemi yapıyorsun, hani senin suyun nerede?�lt;/i> Hatta bir seferine onu dövdüler ve ona okadar çok vurdularki Nuh aleyhisselam bayıldı ve yinede davadan dönmedi, Tevliğ vazifesini yerine getirip insanlara İslam’ı anlatmaya devam etti. Dedi ki:
�abbim tufan gönderecek, gelin iman edin.�lt;/i>
Gün geldiğinde Nuh aleyhisselam kendisine inananlarla beraber gemiye bindi. Ayrıca her hayvandan bir dişi birde erkek aldılar ve de arpa, buğday gibi yiyeceklerde aldılar. Nuh aleyhisselam oğlu Ken’an’a mealen dedi ki: �lt;br />
Ey oğlum, Allah’a inan ve bizimle gemiye bin. Rabbim tufan gönderecek ve yanlız iman edenler kurtulacak.�lt;/div>
Fakat oğlu Ken’an Allah’a inananlardan ve kurtulaşa erenlerden olmak istemiyordu. Diyordu ki: Ben yüksek dağlara çıkarım.
Bunun üzerine Allah onu ve diğer kafirleri suda boğarak helak etti. Su ilk yerden sonrada gökten çok şiddetli bir şekilde çıktı. Her taraf suyun altında kaldı. Ken’an ve diğer kafirler helak oldular. Ken’an kafir olarak öldü ( kişinin babasının Peygamber olmasıyla kişi kurtulur demek değildir. Peygamberler hidayet veremezler. Ancak Allah istediğine hidayet verir). Su çekildi ve Nuh aleyhisselam’ın gemisi Cudi dağının üzerine kondu. o zaman hiç kafir yoktu, fakat sonradan yine puta tapanlar v.s. çıktı.

Yine bu günde olan olaylardan bazıları şunlardır:

İmam El Huseyn’in şehid edilmesi.
Eyyub aleyhisselam’ın hastalığından şifa bulması
Yunus Peygamberin balığın karnından kurtulması

Yakub aleyhisselamin oglu Yusuf’a kavusmasi:

Allah Kuran’da Yusuf suresinin 4. ayetinde söyle buyuruyor:

Meali: Yusuf Peygamber babasina dediki: Ey babam, rüyamda 11 yildizin, günesin ve ayin bana secde ettiklerini gördüm.

Yusuf aleyhisselam Ibrahim’in oglu, Ishag’in oglu, Yakub’un ogludur. Yusuf Peygambere güzelliklerin yarisi verilmistir. Allahu Teala Yusuf aleyhisselam’i Kuran’da meth etmistir.
Yakub Peygamber ogullari Yusuf ve Bünyamin’i cok severdi. Bunun icin diger kardesleri Yusuf aleyhisselami ve Bünyamin’i kiskaniyordular. Kardesleri Yusuf’u gezdirmek icin babalarindan izin istediler ve Yusuf’a dikkat edeceklerine dair ona söz verdiler. Yakub aleyhisselam onlara izin verdi. Görülmeyen bir yere geldiklerinde onu kuyuya atmak istediler. Bünyamin bunu istemedi. Fakat onlar kararliydilar. Gömlegini cikardilar. Bunun üzerine Yusuf dedi ki: Ey kardeslerim, neden gömlegimi cikartiyorsunuz? Bana onu giydirinde bari kefenim olsun.

Sonra onu kuyuya attilar. Suya düsen Yusuf kuyuda tasin üzerine cikip aglamaya basladi. Abileri ona seslendiler. Oda onlarin cagrialrina cevap verdi ve seslendi. Bunun üzerine ona tas atmak istediler, fakat kardeslerden olan Yahudha atmamalarini söyledi.

Yusuf kuyuya atildigi zaman Allah onun kalbine onun oradan kurtulacagini bildirdi.

Allahu Teala Kuran’da söyle buyuruyor:
Meali: Onu alip kuyuya atmaya karar verdikleri zaman Allah ona oradan kurtulacagini ve ilerde onlarla karsilasip onlarin Yusuf’u tanimayacaklarini bildirmistir.

Bu olayi babalarindan saklamak isteyen abileri birtane keci kesip Yusuf’un gömlegini kana bulastirdilar. Aksam olunca aglaya aglaya babalarina gittiler. Babalarina yaklastikalrinda birlikte agladilar. Ogullarini aglarken gören Yakub aleyhisselam onlara mealen:
Ey ogullarim, size ne oldu? Koyunlara birsey mi oldu?”, dedi. Onlarda “hayir “diye cevap verdiler. Yakub aleyhisselam “Ne oldu” diye sorunca yalanlayarak “ Ey babam, biz beraber ok yarisi oynuyorduk ve yusuf’u esyalarin yaninda biraktik. Tilgi geldi ve onu yedi. Ama biz sana dogruyu söyledigimiz halde sen bize inanmazsin.” Dediler. Yakub aleyhisselam bunu duyunca mealen söyle dedi:” Gömlegi nerede?” Ogullari ona kana bulanmis fakat yirtik olmayan gömlegi götürdüler. Bunun üzerine Yakub aleyhisselam dedi ki: “ Siz yalan söylediniz. Eger onu tilgi yemis olsaydi gömlegi yirtik olurdu.” Bunun üzerine ogullari sustu.

Yakub aleyhisselam sabretti ve Allah’a isyan etmedi. Peygamberler hicbir zaman Allah’a isyan etmezler. Allah onlari korumustur. Peygamberler sabirli insanlardir. 3 gün sonra kuyudan icmek isteyenler Yusuf’u gördüler. Onu kuyudan cikarip Misir’a götürdüler. Orada bir kralin yaninda kaldi. Yusuf aleyhisselam rüyalari dogru tabir edebiliyordu. Kralin rüyasini dogru tabir ettigi icin kral insanlara yemek dagitti. Yakub aleyhisselam bunu duyunca ogullarini Misir’a yolladi. Kardesleri Yusuf’u görünce onu tanimadilar. Yusuf Bünyamin’in gece onunla kalmasini istedi. Yakub aleyhisselam Yusuf’un kuyuya atildigini ögrenince cok aglayip kör olmus. Yusuf aleyhisselam mealen dediki:
gömlegimi alin ve babama götürün. Yüzüne sürsün.

Yakub aleyhisselam kilometreler öncesinden oglu Yusuf’un kokusunu almis. Yusuf’un gömlegini yüzüne sürdükten sonra görmeye basladi. Azrail Yakub aleyhisselam’a gitti. Yakub ona sorduki: „ Azrail söyle, oglumun canini aldinmi?“
Oda „hayir, sana bir dua vereyim, onu oku. Allah istegini kabul etsin.“ dedi. Okuduktan sonra ogullari yanina geldi.

Yusuf aleyhisselam’in yillar önce gördügü rüya burada gerceklesmis:
Kardesleri ona secde etmisler (saygi niyetiyle).

Zaturriga gazvesinin kazanilmasi

Peygamber Efendimiz 70 sahabeyi bir yere yollamistir. Zaturriga denilen yerde 70 sahabe kafirler tarafindan öldürülmüstür. Bunun üzerine Rasulullah bir orduyla oraya onlarla savasmaya gitmistir. Kafirler o muhtesem orduyu görünce kasmistirlar. Bu savas böylece kan dökülmeden kazanilmisti.

Daha sonra sahabeler bir yere gitmistirler ve kafirlerden birisi onlarin pesine takilmistir. Sahabeler Rasulullahla (sallallahu aleyhi ve sellem) birlikte cok yesillik olan bir yere vardiklarinda, her sahabe bir agacin altinda dinlenmistir. Peygamber Efendimizde bir agacin altida yatmistir. Kilicini bir agaca takan Peygamber Efendimize onlari takip eden kafir gelmistir. Kilici alip �lt;i>simdi seni benim elimden kim kurtaracak�
demistir. Peygamber Efendimiz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem �lt;i>Allah
�der demez kilic kafirin elinden düsmüstür. Kainatin Efendisi sallallahu aleyhi ve sellem yerden kilici aldi ve ona mealen �simdi seni benim elimden kim kurtaracak�demistir.

Bunun üzerine o kisi iman etmistir.
Sonra bu adam geri döndü ve dedi ki: Hayirlilarin en hayirlisinin yanindan geliyorum.
Signatürü

Hadis meali:"Allâh'a isyan olan yerde kula itaat olmaz!"

Ayet meali:"Allâh'ın Rasulu bir takım insanlara sorsa: 'Biz sadece lafa dalmış şakalaşıyorduk!' derler. De ki (emir Peygamber Efendimizedir): 'Siz Allâh ile, onun ayetleriyle ve onun Rasulüyle alay mı ediyorsunuz? Özür dilemeyin, imanınızdan sonra küfre düştünüz!' " (Et-Tevbeh/65,66)

Hadis meali:"Kabirleri ziyaret edin. Muhakkak ki bu sizlere Ahiret'i hatırlatır."(Beyhakî)

Konu Ottoman tarafından (01-25-2010 Saat 03:44 ) değiştirilmiştir..
Mervee isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

« - | - »

Seçenekler
Stil