![]() |
|
|||||||
| Attention Visitor: |
| You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below. |
![]() |
|
|
Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | |||||||||
|
Super Moderator
![]() Üyelik tarihi: Jun 2006
Level: 38 [ ![]() ![]() ![]() ![]() ]Paylaşım: 94 / 947 Tecrübe Puanı: 7
![]() |
Ehl-i Sünnet Ve Cemâat Ne Demektir, Kimlerdir?
EHL-İ SÜNNET VE CEMÂAT NE DEMEKTİR, KİMLERDİR?
Müslüman Kardeşim! Ehl-i Sünnet ve Cemâat demek; sünnet ve cemâat ehli, yâni sünnet ve cemâate bağlı ve ona sahip çıkanlar demektir. Sünnet, sevgili peygamberimizin inanç, i’tikâd ve amelde izlediği yoldur. Bu yol şüphesiz onun ashâbının da yoludur. Cemâattan maksat ise, Müslümanların çoğunluğudur; çünkü, peygamberimizin ashâbından sonra gelen Müslümanların çoğunluğu, ashâbın i’tikâdı üzerinde sâbit kaldılar. Bunların inanç ve i’tikâdlarından ayrılmadılar. Ehl-i Sünnet ve Cemâat, ashâbın, tâbiînin ve tebea-i tâbiînin i’tikâdve inancı üzeredirler. Aynen bunlar gibi inanır, îmân ederler. İşte Ehl-i Sünnet ve Cemâat bunlardır. Sevgili peygamberimizin sünneti üzerinde, onun takip ettiği yolda oldukları için, kendilerine bu isim verilmiştir; çünkü peygamberimiz, ashâbının inancına bağlı kalınmasını emretmiştir. Ehl-i Sünnet ve Cemâat’a, kısaca Ehl-i Sünnet de denilir. Cemâat ehl-i denmelerinin sebebi ise, hak olan i’tikâdda Müslümanların çoğunluğuyla birlikte oldukları ve onlardan ayrılmadıkları içindir. Tenbîh: Peygamberimizin arkadaşlarına “Ashâb” ve “Sahâbe”, ashâbdan sonra gelenlere “Tâbiîn”(ashâba bağlı olanlar), bunlardan sonra gelenlere de, “tebe-i tâbiîn” (tâbiîlere bağlı olanlar) denir. Ehl-i Sünnet ve Cemâat’in benimsedikleri ve kabul ettikleri inanca da, Ehl-i Sünnet i’tikâdı ve inancı denir. Kısaca söylemek gerekir ise, Ehl-i Sünnet ve Cemâat sevgili peygamberimizin ümmetinin çoğunluğudur. Bunlar, şüphesiz ki onun ashâbı ve îmân esaslarında onlara uyanlardır. Îmânın esas ve temelleri ise, Allâh'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe ve hayır olsun, şer olsun kadere, yâni her şeyin Allâh'ın irâdesi ve yaratmasıyla olduğuna inanmaktır. Ehl-i Sünnet’in en hayırlı ve erdemli olanları, hicri tarihin ilk üç asrının Müslümanlarıdır. Yâni peygamberimizin ashâbı, tâbiîn (ashâba bağlı olanlar) ve tebea-i tâbiîn (tâbiîne bağlı olanlar)dır.Ashâbımı ve ashâbımdan sonra gelenlerle, onlardan sonra gelenleri, sizlere vasiyet ediyorum. Cemâate (İslâm toplumuna, Müslümanların toplumuna) sahip olun. (Bu toplumdan kesinlikle ayrılmayın.) Çünkü şeytan, bir kişi ile beraberdir. (Onu aldatıp kandırması kolaydır.) Oysa, iki kişiden uzaktır. Kim Cennet’in orta yerini, en seçkin, en güzel semtini istiyor ise, cemâate sahip çıksın.(Müslüman toplumundan ayrılmasın.)” meâlindeki hadîste kastedilen cemâat, Ehl-i Sünnet ve Cemâat’tir. İmâm Tirmizî ve başkalarının rivâyet etmiş oldukları, “ “Bu ümmet de, yetmiş üç fırkaya bölünecektir. Bunlardan yetmiş iki fırkası ateşte (Cehennem’de), biri ise Cennet’tedir. O da cemâattir. (Ebû Dâvûd). Hadîs-i şerifindeki cemâatten kastedilenler de bunlardır. Yoksa, namazları imâmla birlikte kılmak için oluşturulan cemâatler değildir. HATIRLATMA 1 Asırların en hayırlısı, benim asrımdır. Sonra, benim asrımdan sonra gelenlerin asrıdır, daha sonra da, onların asrındansonra gelenlerin asrıdır. (İmâm Buhârî) ÜMMETİN YETMİŞ ÜÇ FIRKAYA AYRILMASI Sizlere ashâbımı ve ashâbımdan sonra gelenlerle, ondan sonra gelenleri tavsiye ediyorum. Yahûdîler yetmiş bir fırkaya, hristiyanlar da yetmiş iki fırkaya ayrıldılar. Ümmetim ise, yetmiş üç fırkaya ayrılacaktır. Biri müstesna, diğerleri hepsi ateşte yâni Cehennem’dedir. Müstesna olan, Cemâattir (çoğunluktur). (İbnû Hibban) Bu ümmet, yâni benim ümmetim de, yetmiş üç fırkaya ayrılacaktır. Yetmiş ikisi Cehennem’de, biri ise Cennet’tedir. O da (benim ve ashâbımın i’tikâdı üzere olan) Cemâattir. Yâni çoğunluktur. (Ahmed ve Ebû Dâvûd) İslâm toplumuna sahip çıkın, ayrılıktan sakının; çünkü şeytan, bir kişiyle beraberdir. İki kişiden ise, daha uzaktır. Kim Cennet’in en güzel semtini isterse, Cemâate sahip çıksın (İslâm toplumundan ayrılmasın).(Tirmîzî) |
|||||||||
|
|
|
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|
|